Tien tips voor het (motor-)rijden in Italië

 

1. Niemand heeft kwaad in de zin en wil jou kwetsen of dwarszitten. 
2. Wie aarzelt is te laat. 
3. Twijfel vergroot de kans op ongelukken. 
4. Laat zien wat je wilt gaan doen en doe dit dan ook. Knipper- en remlichten zijn slechts hulpmiddelen. 
5. Toon respect voor voetgangers en fietsers. 
6. Het asfalt is betaald en mag dus gebruikt worden, ook links en rechts van eventuele belijning. 
7. Rood licht betekent stoppen. Of het interpreteren als advies. 
8. Parkeerverbod betekent advies, stopverbod betekent dat overtreding leidt tot hinder aan het overige verkeer. Als er geen overig verkeer is, en/of als er geen overlast is, is er dus ook geen verbod.  
9. Ga niet zomaar voorzichtig rechts rijden: de kans is groot dat iemand van rechts zomaar zijn neus op jouw weghelft zet. 
10. Op veel wegen geldt de wet/regel dat je voorbijgaand verkeer, dus ook inhalers van jouw kant en de tegenliggende kant, voorrang moet verlenen. Als iemand wil inhalen moet je daar de gelegenheid toe geven ook al moet je afremmen. 

Voorbeeld : links achter een auto rijden betekent dat je wilt inhalen, de auto zal iets naar rechts gaan, dat doen ze automatisch. Ga er dan ook aan voorbij en blijf niet hangen! Toon vastberadenheid en lef.  

Voorbeeld : als er een auto dicht achter je komt rijden, erger je dan niet aan die bumperklever maar ga A: ook links rijden om aan te geven dan jij zometeen gaat inhalen of linksaf wilt, of B: ga iets naar rechts en laat de auto voorbij. 

Voorbeeld : de afstand tussen jou en je voorganger wordt kleiner en hij gaat iets naar links.  Dan is de kans groot dat je voorganger linksaf gaat slaan, knipperlicht/remlicht of niet. Een teken voor jou om er rechts langs te gaan. 

Voorbeeld : er komt een inhaler op jouw weghelft recht op je af. Schrik niet, geef geen lichtsignalen maar maak gewoon plaats. Rem desnoods iets af, dat zullen ze ook voor jou doen. 

Voorbeeld : je nadert een afslag en gaat rechts op de uitvoegstrook rijden, dan moet je toch voorrang verlenen aan voorkruipers. Om dit te voorkomen moet je gewoon laat in de remmen en zelf gaan inhalen. Niemand zal je dat kwalijk nemen. Zelfs niet de politieagent die eventueel het verkeer staat te regelen. 

Voorbeeld : er staat een hele file voor het verkeerslicht voor linksaf slaan. Je rijdt er dan gewoon rechts aan voorbij en voegt zover mogelijk vooraan in. Dat is normaal gedrag voor scooters en motoren. Voor auto's is het uitzonderlijk maar niet ongebruikelijk, zeker niet in steden. 

Voorbeeld : ben je de weg even kwijt? Ga dan naar rechts en stop in de berm of langs het trottoir, zie ook tip 8. Maar ga niet verder met een sukkeldrafje want gaat punt 3 in werking. 

Verder is het raadzaam om respect te tonen voor de lichtblauw-met-witte Alfa Romeo's van de Polizia. Zij zijn redelijk streng in de bergen voor snelheidsovertredingen op gevaarlijke trajecten en in bebouwd gebied en beschikken over objectieve radar-systemen en een eigen subjectieve interpretatie. Het is normaal om elkaar met snel knipperend grootlicht signalen voor controles te waarschuwen. 

Met name het bewust zijn van die regel dat je plaats moet maken voor inhalend verkeer, tip 10, heeft mijn plezier in het rijden in Italië enorme diensten bewezen en heeft me heel veel tijd en ergernis bespaard.